10 Lucruri De Stiut Inainte Sa-Ti Cumperi Casa

Pe langa investitia financiara, achizitia unui apartament reprezinta un efort imens, de la analiza pietei, a zonei, pana la alergatura si birocratia afeenta oricarei investitii.

Dar efortul merita, daca urmezi cativa pasi.

733bda510b45354b69195ef7c9d8e67d

Zona

Nu  intamplator am ales intai acest aspect, mai ales ca, in Bucuresti, doua ore petrecute zilnic in trafic ar putea reprezenta un timp pe care ai prefera sa-l valorizezi in cu totul alt mod. Astfel, ai putea alege un apartament ieftin si spatios, la iesirea din oras, insa, drumul tau spre munca ar putea fi un calvar. Daca decizia privind zona in care te muti o vei lua in functie de pretul apartamentului, vei realiza ca, in timp, ce nu ai platit pe apartament vei plati pe benzina si tratamente anticearcan.

Pretul

La propriu! Vorbim chiar despre bani. Valoarea ceruta de vanzator se regaseste in pretul zonei, in calitatea materialelor? In plus, suma imobilizata ar putea sa-ti aduca profit intr-un interval de timp? Daca accesezi un credit pentru a te muta in casa noua, poate cel mai important lucru este sa previi evenimente nedorite, sa te gandesti la situatii nreprevazute precum cea in care ti-ai pierde locul de munca si nu ai mai avea posibilitatea de a-ti achita imprumutul.

In ce moda te imprumuti

In cazul in care ti-au scapat sfaturile venite din partea BNR de ani de zile si tragediile legate de creditele in franci elvetien, nici sa nu te gandesti sa nu accesezi un credit in alta  moneda decat cea in care primesti cea mai mare parte a veniturilor, adica in lei. Altfel, ai putea  ajunge sa scoti din buzunar o suma dubla fata de cea imprumutata, sa platesti avocati care sa-ti sustina cauza in instanta.

Perspectiva pietei

Cum vor evolua preturile? Raspunsul la aceasta intrebare iti va detalia posibilitatea unui castig pe care ai putea sa-l obtii in cazul in care, in viitor, ai decide sa vinzi. De asemenea, daca zona are potential de dezvotare pe termen lung, daca iti vei inchiria apartamentul ai putea obtine castiguri consistente.

Durata imprumutului

Inainte de a te ,,atunca” la perioada cea mai lung de creditare – 30 de ani, calculeaza-ti costul total al initiativei. Cinci ani in minus ar putea sa-ti reduca suma scoasa din buzunar cu 20%!

Cheltuielile cu intretinerea

Cat te va costa intretinerea, utilitatile, curatenia, paza? Calculeaza-ti cheltuielile lunare inainte de  a decide achizitia unei locuinte noi! Ai putea constata uterior ca nu iti permiti aceasta mutare. Confortul  persoanal este esential, asa ca nu e cazul sa ajungi sa faci economie la incalzire sau apa.

Impozitul pe vanzare

Cat timp doresti sa pastrezi locuinta achizitionata? Daca te gandesti la o perioada mai scurta de trei ani, la revanzare vei fi obligat sa plateste valoarea maxima perceputa persoanelor fizice in cazul acestor tranzactii, anume 3%. Asta insemna mii de euro!

Certificatul si clasa energetica

Certificatul enegetic este un act care atesta aceasta performanta energetica si detaliaza caracteristicile constructiei si ale instalatiilor aferente acesteia (incalzire, apa calda, climatizare, ventilare mecania si iluminat artificia) rezultate din analiza energetica si termica. Certificatul este valabil 10 ani de la data eliberarii si ai nevoie de el atunci cand vinzi apartamentul. Un apartament de clasa inferioara iti va aduce cheltuieli mai mari cu incalzirea.

Dotari si finisaje

Daca in pretul apartamentului nu sunt incluse aestea, mai adauga 10-15% din suma pentru a afla valoarea finala a locuintei! Apoi alege-le dupa preferinte, majoritatea dezvoltarilor ofera mai multe variante de dotari si finisaje!

Distanta fata de scoli, magazine, spitale

Drumul parcurs pana la scoala de catre cei mici este vital, chiar daca ii duci cu masina. La fel, un spital aflat in apropiere poate fi vital. In plus, de ce te-ai deplasa kilometri ca sa-ti faci cumparaturile?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s