Aloe Vera

Aloe Vera este o planta cunoscuta pentru calitatile sale tamaduitoare, in multe culturi milenare – Grecia, Egipt, India, Mexic, Japonia sau China.

 aloe-vera

In prezent, putem sa avem propria noastra planta,( eu am 2 plante), ea pretandu-se la conditiile de crestere intr-un ghiveci, de altfel, este des intalnita, atat, in gradini, cat si in case.

Aloe Vera nu este o planta foarte greu in intretinut, ea are nevoie de un sol care sa se dreneze bine, nu trebuie undata in exces, iar fundul vasului in care este plantata trebuie sa aiba gauri de scurgere, pentru a evita putrezirea radacinilor.

De asemenea, Aloe este genul de planta cu fructe suculente, ce contin peste 500 de specii, originara din zona tropicala si de sud a Africii, din Madagascar, din Iordania, din Peninsula Araica si din diverse insule din Oceanul Indian (Mauritius, Reunion, Insulele Comore, etc.). Cateva specii sunt caracteristice regiunilor din Marea Mediterana, din India, din Australia si de pe cele doua condinente americane.

Aloe vera apartine clasei Asphodelaceae, creste in zonele cu clima blanda, si poate fi recunoscuta dupa frunzele verzi, carnoase, in forma de lance.

Numele sau provine din cuvantul arab ,,alloeh”, care inseamna ,,substanta stralucitoare amara”, in timp ce ,,vera” in latina inseamna ,,adevarat”.

In urma cu 6.000 de ani, egiptenii au numit-o ,,planta nemuririi”. Acum 2.000 de ani, oamenii de stiinta greci, considerau planta un panaceu universal.

Astazi, despre Aloe Vera, nu putini sunt aceia care spun ca este o planta miraculoasa. Gelul care se obtine din frunzele acesteia duce multiple beneficii sanatatii noastre.

Planta are frunze triunghiulare, carnoase, cu margini zimtate, flori tubulare galbene si fructe, care contin seminte numeroase. Fiecare frunza este compusa din trei straturi. Un strat este reprezentat de catre un gel transparent, care contine 99% apa, iar restul este format din fibre, aminoacizi, lipide,steroli si vitamine. Un strat intermediar este format dintr-o seva amara, galbena, ce contine antrochinone (laxativ) si glicozide. Cele doua sunt invelite intr-un strat exterior gros, numit crusta, care are functie de protectie si de a sintetiza carbohidratii si proteinele.

Culoarea frunzelor este in general gri sau verde deschis.

Aloe Vera cuprinde 75 de constituenti potential activi: vitamine (A,C,E,B12, acid folic), enzime, minerale (calciu, sodiu, fier, potasiu, crom, magneziu, mangan, cupru si zinc), zaharuri, lignina, saponina si aminoacizi.

 

In scopuri terapeutice se folosesc, atat seva, cat si gelul frunzelor de Aloe Vera, insa trebuie indeplinita o conditie esentiala, si anume: frunzele se culeg abia cand planta indeplineste 2-3 ani. Gelul este obtinut prin presarea frunzelor proaspete.

aloe-vera

Gelul de Aloe Vera intareste sistemul imunitar si are efecte antibiotice, antiinflamatorii si antiseptice, care ajuta la tratarea anumitor probleme ale pielii precum eczemele si psoriazisul.

Nutrientii pe care ii are in compozitia sa ajuta la mentinerea greutatii corporale in limitele normale, impiedica imbatranirea celulara si asigura necesarul zilnic de energie.

In acelasi timp, un consum regulat de Aloe Vera normalizeaza tranzitul intestinal, activeaza si stimuleaza fluxul sanguin si limfatic, functiile rinichilor, ale ficatului si ale vezicii biliare, pentru a regla sistemul imunitar si tractul digestiv, conducand la imbunatatirea starii psihice si a conditiei fizice.

Sucul de Aloe Vera poate creste absorbita de proteine, amelioreaza arsurile la stomac si are efect calmant asupra gingiilor si a tesuturilor bucale moi.

Gelul de Aloe Vera este indicat pentru ingrijirea pielii si poate fi folosit ca ,,prim ajutor” in arsuri si diverse leziuni, datorita calitatilor de dezinfectat, de hemostatic si de accelerator al procesului de cicatrizare.

Datorita proprietatilor de antiinflamator, de detoxifiant si de stimulare a colagenului, gelul este  ideal in tratamente cosmetice de intretinere a pielii, previne si reduce acneea, ajuta la regenerarea de noi celule ale pielii, prevenind imbatranirea.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s