Cum Recunoastem Alergia La Frig

Expunerea la frig si zapada te poate afecta, prin aparitia simptomelor alergiei la frig.

Descopera care sunt primele semne, cum se poate trata si mai ales cum poti preveni revenirea acestei boli.

skin-care-in-winter-season

Mancarimile si petele rosii de la nivelul mainilor, al fetei si al picioarelor care apar, la mai putin de un sfert de ora, dupa ce ai iesit afara, sunt principalele simptomele ale alergiei la frig. Mai pot aparea si dureri de cap, ameteli, stare de greata, dureri abdominale, diaree, tahicardie (batai rapide ale inimii) si hipotensiune (scaderea tensiunii arteriale).

Vinovate pentru aceste simptome sunt atat expunerea la frig sau la zapada, dar si contactul pielii cu obiecte reci si consumul unor bauturi sau alimente reci. De asemenea, chiar si dusurile si baile reci pot da alergie la frig. Simptomele se pot agrava atunci cand zonele afectate sunt expuse brusc la caldura. Ele dispar, insa, in maximum 24 de ore. Insa, intensitatea simptomelor poate varia de la caz la caz.

Testul cu gheata depisteaza boala

Pentru diagnosticarea acestui tip de urticarie, medicu efectueaza un test simplu, cu ajutorul unui cub de gheata infasurat intr-o manusa: el se aplica timp de 4 minute pe antebrat. Daca, dupa 10 minute, la nivelul pielii apare o unflatura, o roseata sau senzatia de mancarime, suferi de alergie la frig.

Antialergicele trebuie recomandate de medic

Evitarea factorilor de risc (expunerea la obiecte si la suprafete reci, lichide reci si la aer rece), este esentiala pentru a preveni alergia la frig. Atunci cand iesi din casa iarna, imbraca-te foarte gros. Tratamentul medicamentos al acestei tulburari consta in administrarea de antihistaminici (antialergice), dupa diagnosticarea de catre medic a alergiei. Acest lucru se face cu ajutorul unui test specific de gheata.

Expunerea gradata la frig te dezhidrateaza

La recomandarea si sub stricta observatie a medicului, timp de una-doua saptamanilor pe an, se poate recurge si la desnsibilizarea la frig, ce consta in expunerea gradata a corpului cat mai sumat imbracat la temperaturi scazute. Acest lucru sa va determina o remisiune a alergirie la frig, doua perioade de minimum patru ani. De asemenea, mai ales in sezonul rece, este nevoie si de tratament pentru stimularea imunitatii.

Tinerii, mai predispusi la alergia la frig

In 90% din situatii, cauza aparitiei alergiei este necunoscuta. S-a observat ca se manifesta la adulti tineri intre 18 si 27 de ani, si se vindeca spontan dupa mai mult ani. De obicei dupa 5 pana la 10 ani de la aparitie.

In situatii rare, aparitia la frig are cauza ereditara, de aceea mai poarta si numele de urticare familiala la frig.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s