In Vacanta De Iarna Cresc Sansele De A Deveni Parinti

Specialistii arata, faptul ca, relaxarea din timpul vacantei de iarna, poate creste sansele obtinerii unei sarcini, chiar si in cazul cuplurilor care se confunda cu probleme de infertilitate.

received_1144303919009754-1

,,Cu siguranta, factorul psihologic joaca un rol foarte important, pentru cuplurile care se confunda cu diagnosicul de infertilitate. Exista situatii, in care inhibitia psihologica, fie din cauza unui stil de viata stresant, fie dintr-o dorinta exacerbata de a avea un copil, poate fi singurul element ce determina intarzierea aparitiei unui copil. Indiferent de modul de obtinere a sarcinii, intotdeauna exista sanse mai mari de reusita in cazul cuplurilor optimiste si relaxate”, a declarat dr. Flavia Zant, specialist in infertilitate.

Recent, doctorii britanici au atras atentia asupra unui fenoment ingrijorator: jumatate dintre cei 15 mii de adulti, inclusi intr-un studiu despre infertilitate, nu reuseau sa devina parinti dupa incercari repetate, in decursul unui an. In aceste conditii, expertii recomanda, atat femeilor, cat si barbatilor sa pregateasca sarcina prin teste uzuale de preconceptie, dar si prin teste genetice specifice, disponibile si in Romania.

,,Pentru cei la care istoricul medical nu este accesibil, sau vor totusi sa aiba niste informatii generale despre statusul lor genetic, cel mai uzual test, este reprezentat de cariotipul din sangele periferic al ambilor parteneri. Acest test ne prezinta o imagine de ansamblu a bagajului genetic, pe care il avem, precum si eventualele probeme de ordin numeric, sau de structura cromozomiala, far a exclude posibilitatea aparitiei unor probleme genetice la copii. Cariotipul este important in tratamentul infertilitatii, pentru ca problemele crozomiale apar in mai mult de jumatate din toate cazurile de avort spontan in primul trimestru de sarcina. Multe dintre aceste avorturi sunt cauzate de anomalii cromozomiale aleatorii de la nivelul embrionilor”, a mai declarat medicul specialist.

Trebuie mentionat, faptul ca, testele genetice nu mai reprezinta, de mult, o noutate, pentru Romania. Se fac frecvent in centrele specializate si se recomanda cuplurilor cu diverse

In mod obisnuit, ajung la medicul genetician, cei care au, sau cei caror le este teama sa nu fie purtatori ai unor boli cu transmitere ereditara sau ale unor malformatii congentiale, cum ar fi fibroza chistica sau talasemia. De asemenea, pot face testele genetice femeile care planuiesc sa ramana gravide, dupa varsta de 35 de ani, cuplurile care au deja un copil cu deficit intelectual, sau o malformatie congenitala, si femeile care au copii decedati ori cel putn trei avorturi spontane in antecedent.

De asemenea, expunerea la radiatii, toxine, droguri, diverse infectii, dar si suspiciunile medicului care supravegheaza o sarcina aduc frecvent cuplurile la cabinetul genetic pentru teste speciale.

 Infertilitatea este o alta problema a lumii moderne, care poate afecta in aceeasi masura ambii membrii ai unui cuplu. Din pacate, problemele pot fi nediagnosticate ani  de zile si pot iesi la iveala doar atunci cand cuplurile se hotarasc sa aiba un copil.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s