Povestea Lui Mos Craciun

Se povesteste din batrani, faptul ca, Irod, imparatul iudeilor, voind sa se faca liste cu toti tinerii buni de luat la ostire, a dat ordin ca fiecare tanar sa mearga in satul unde s-a nascut si acolo sa se inscrie pe lista.Ea a trebuit sa faca si Iosif, logodnicul Mariei si de aceea s-au dus ei in Vitleem. Se spune ca acolo traina un pastor tare batran, de lege pagana, cu numele de Craciun. Acesta trecea om cu vaza printre oamenii lui. Intamplarea a facut ca fecioara Maria si logodnicul ei Iosif sa poposeasca chiar la casele batranului Craciun, aproape de marginea orasului. Vazand ca sosise ceasul nasterii Mantuitorului, Maica Domnului s-a rugat mult de baba Iova (nevasta lui Craciun) sa o primeasca in casa. Aceasta insa o goni spunandu-I ca barbatul ei, Craciun e un om rau la inima, ca nu sufera in casa lui straini si, cand ca veni cu oile de la pasune, are sa fie vai si amar de dansii.

387282_175984015831666_100002602052773_310633_1193702134_n6.jpg

In culmea durerilor, Fecioara Maria s-a furisat in staulul din curte, ascunzandu-se intr-o iesle de boi. Seara tarziu, Craciun doinind in fluier, isi indruma turma satula spre locuinta sa. Ajuns acasa, dadu porunca babei Iova sa pregateasca bucate multe pentru a doua zi, caci era zi de sarbatoare, Ziua Carnurilor. In acea zi, dupa obiceiul pagan, avea sa cheme la masa multa lume sa se ospateze cu el. Ii mai porunci babei Iova sa-I dea de mancare si sa-I inclazeasca apa sa se spele pe cap. Baba Iova ii facu pe plac, caci vai de cojocul ei ar fi fost, sa nu fi ascultat vreodata pe Mos Craciun.

Trecuse de miezul noptii si baba Iova alerga prin ograda sa adune uscaturi pentru a atata focul. Nici nu apuca sa-l aprinda si o lumina din staulul boilor o facu sa alerge, sa tipe si sa se vaite ca staulul lor e prapadul focului.Mos Craciun dormea dus si habar n-avea de cee ce se petreceu in ograda sa. Baba Iova alearga in staulul boilor si, in loc de foc, ce sa vada? Vazu ca in iesle se nascuse Mantuitorul, iar staulul lui Mos Craciun se schimbase in palat dumnezeiesc. La aceasta priveliste dumnezeiasca, baba Iova incremenita la pamant si-I ceru Sfinei Fecioare sa o miluiasca. Dupa aceasta baba Iova alearga in casa, batand din palme de bucurie si-I spuse unchiasului ei Craciun ca s-a nascut Mantuitorul lumii si ea este moasa Lui. Mos Craciun nu a crezut-o si in furia lui a trantit-o pe baba Iova la pamant, a luat o barda si i-a taiat mainile chiar pe pragul casei.

Cu mainile taiate sarmana baba alearga tipand la ieslea dumnezeiasca si s-a rugat de Maica Domnului sa o miluiasca. Aceasta ii spuse sa se apropie cu bratele de scutecele prasfinte ale Pruncului si de indata acestea I se lipira la loc. Dupa ce a ingenuncheat cu smerenie inaintea Fiului Mariei, a alergat iute ca fulgerul in casa de Craciun si i-a povestit cum Iisus i-a dat in locul mainilor taiate, alte maini mai frumoase, mai albe ca zapada si mai luminoase decat soarele. Batranul Craciun, inspaimantat de ingrozitarea fapta ce o savarsise, cazu cu fata la pamant, plangand amarnic. Intr-un tarziu el s-a redesteptat ca dintr-un somn adanc. Se scula si cu pasi repezi, mant ca de o mana sfanta, s-a apropiat de ieslea Mantuitorului.

Smerit el cazu in genunchi la picioarele lui Iisus si cu ochii scaldati in lacrimi ii ceru iertare. Glasuri de ingeri, strigate de bucurie si de veselie se auzeau din ceruri:

Slava intru cei de sus

Lui Hristos Domnul Iisus

Lui Hristos,  lui Dumnezeu

Din orasul Vitleem

Pe pamant de pace,

Bucurie, veselie,

La oameni buna-voire!

Numai era acel Craciun de odinioara, cu fata posomorata si cu inima impietrita, ci un unchias batran, cu barba alba ca zapada, cu fruntea senina, bland la suflet si plin de bunatate.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s