Rozmarinul Ajuta La Imbunatatirea Memoriei Si A Concentrarii

 

Rozmarinul este un arbust stufos, aromat, veznic verde, care se gaseste in tot bazinul mediteraneean. Spicele de flori, colorate in albastru-deschis sau lila, se deschid in mai si iunie. Ele contin un ulei esential, care intra in compozitia apei de colonie.

 Rosemary flowers

 

Compusi activi

Rozmarinul contine multe principii active. Flavonoidele sunt stimulente si antioxidanti; fenolii – mai ales acidul rozmarinic – sunt antiseptici si reduc inflamatiile; taninii astringenti lupta impotriva infectiilor. Planta are proprietati analgezice si stimulatoare.

 

Utilizari medicinale

 

Flavonoidele din rozmarin stimuleaza circulatia prin tonifierea capilarelor si prin ameliorarea fluxului sangvin venos – beneficii care justifica utilizarea traditionala a rozmarinului pentru imbunatatirea memoriei si a concentrarii, pentru tratarea durerilor de cap si pentru stimularea cresterii parului. Planta usureaza digestia si este prescrisa pentru probleme precum dispepsia, crampele gastrice, aerofagia si constipatia. De asemenea, rozmarinul creste secretia biliara, importanta pentru digestia grasimilor. Rozmarinul este un antiinflamator eficient. Are calitati antibacterian si expectorante, putand fi folosit in tratamentul infectiilor tractului respirator. Este si un tonic bun pentru persoanele care sufera de oboseala. Extern, uleiul esential de rozmarin se dilueaza cu un ulei excipient, precum cel de floarea-soarelui, si se foloseste ca masaj pentru tratarea durerilor musculare, a sciaticii si a inflamatiilor reumatice. Extractul de rozmarin stimuleaza foliculii de par si circulatia scalpului, de aceea se aplica pe cap pentru prevenirea alopeciei. Calitatile lui antiseptice il fac util si in tratamentul matretii.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s