Si Cainii Incaruntesc De La Prea Mult Sres

Cainii se pot confrunta cu incaruntirea prematura a firelor de par, din blana, in urma expunerii la un nivel prea mare de stres, fenomen care se petrece si in cazul unora dintre oameni, potrivit unui studiu realizat recent.

 IMG_20161217_175110.jpg

Cercetatorii de la Universitatea de Stat, din Colorado, Statele Unite, au colectat monstre de la 400 de cainii cu blana de culoare inchisa, cu varste cuprinse intre 1 si 4 ani. Fiecare animal a fost fotografiat, iar decolorarea firelor de par din zona botului a fost clasificata pe o scara ascendenta, de la ,,fara incaruntire”, la ,,incaruntire totala”.

Intre timp, stapanilor patrupedelor li s-a cerut sa completeze un chestionar, prin care trebuiau sa evalueze comportamentul cainilor si starea de sanatate a acestora.

Rezultatele pubicate recent, in editia din decembrie, a jurnalului de specialitate ,,Applied Animal Behavior Science”, au fost descrise de oamenii de stiinta ca fiind ,,destul de frapante”. Potrivit acestora, cainii se manifestau un nivel mare de anxietate si impulsivitate, aveau o cantitate mai mare de fire de par alb, in special cei care erau descrisi de stapani ca tematori la zgomote puternice si la prezenta unor animale sau persoane straine.

In cazul cainilor cu varsta sub 4 ani, incaruntirea blanii din jurul botului poate fi un semn de anxietate sau poate indica prezenta altor probleme legate de frica, au notat oamenii de stiinta.

De asemenea, studiul a evidentiat, faptul ca, femelele au tendinta mai accentuata de incaruntire , in comparatie cu cainii masculi, mai arata sursa citata.

Descoperirea oamenilor de stiinta, poate avea aplicatie practica, mai noteaza specialistii. Daca oamenii care lucreaza cu cainii observa exemplare tinere care au incaruntit prematur in zona botului, ii pot alerta pe proprietari cu privirea la faptul ca patrupedele lor se confrunta cu problemele de anxietate, impulsivitate ori frica, potrivit Live Science. Ulterior, daca este necesar, animalele pot fi inscrise in programe de corectare comportamentale. ,, Acesta este un studiu original si unic, ce care implicatii pentru  bunastarea cainilor”, sustine in jurnal Temple Grandin, profesor de stiinta animalelor la universitatea amintita.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s