Sarcina Produce Schimbari In Creierul Mamei Care O Pregatesc Pentru Venirea Copilului

Sarcina antreneaza importante modificari in creierul viitoarei mame, care persista cel putin doi ani, dupa nastere, si care ar permite  pregatirea mamei pentru exigentele ingrijirii bebelusului, potrivit unui studiu dat publicitatii.

p1036

Aceste schimbari, in structura si functiie cerebrale, se produc in regiuni care sunt implicate in interactiuni sociale, precum perceptia si interpretarea dorintelor, emotiilor, intentiior si dispozitiei proprii sau a altei persoane, potrivit revistei de specialitate Nature Neurosciences.

Sarcina este insotita de schimbari fiziologice si fizice drastice in corp, din cauza activitatii hormonale puternice. Schimbari la nivelul creirului legate de activitatea hormonala au fost observate si in timpul pubertatii, dar nu cele care apar dupa o sarcina.

Pentru studiu, Elseline Hoekzema, din cadrul unitatii de cercetare a stiintelor cognitive, din departamentul de psihiatrie si medicina legala a Universitatii din Barcelona, si colegii sai au analizat cu ajutorul imagisticii medicale, inainte si dupa sarcina, 25 de femei, devenite mame pentru prima data, pentru a observa schimbarile structurale produse de sarcina in materia cenusie a creierelor lor.

Orin comparatie cu creieree a 19 tati, 17 barbati fara copii si 20 de femei care nu au nascut niciodata, femeile insarcinate cu primul copil au prezentat o reduce a materiei cenusii, in regiunile asociate cu aptitudinile sociale. Acestea sunt aptitudini care prezinta deficiente in anumite patologii precum schizofrenia si autismul.

Autorii studiului au observat, faptul ca, o crestere a activitatii neurale, in unele dintre aceste regiuni cerebrale modificate de sarcina, atunci cand le-au aratat mamele fotografii ale propriilor copii.

In final, o sedinta de imaginastica medicala a permis sa se constate, faptul ca, aproape toate aceste reduceri de materie cenusie se mentin la mamele care au avut primul copil aproape doi ani dupa nastere, cu exceptia unei recuperari partiale a volumului de materie cenusie in hipocampus, regiune asociata cu memoria.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s