Cainii Sunt Capabilii De Memorie Episodica, La Fel Ca Oamenii

 

Cercetatorii au aflat, in premiera, raspunsul la intrebarea pe care fiecare proprietar de caini si-o pune: isi aminteste animelul meu ceea ce facem impreuna?

img_20160814_134545

Un studiu realizat, recent, in Ungaria, si publicat, miercuri, in Jurnalul Current Biology, sustine, faptul ca, cel mai bun prieten al omului are o memorie care nu se bazeaza numai pe imitare si recompensa, dar si ca primatele nu sunt singurele care sunt capabile de memorie epidosica.

In cazul oamenilor, capacitatea de a rememora, in mod constient, experiente si evenimente, se crede ca are legatura cu constiinta de sine, ce modeleaza felul in care ne raportam la trecut, dar si ceea ce gandim despre viitor. Studiul realizat la Universitatea Eotvos Lorand, din Budapesta, Ungaria, sugereaza, insa, ca si cainii au o memorie asemanatoare.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii au rugat 17 proprietari de caini sa ii invete pe acestia un truc numit ,,Fa ca mine”. Cainii au invatat, spre exemplu, sa seara la comanda, sa atinga o umbrela deschisa sau sa sara pe un scaun, dupa ce stapanii lor faceau acest lucru, si apoi le dadeau comanda ,,Hai!”.

In urmatoarea etapa a experimentului, proprietarii si-au invatat cainii sa nu mai imiite actiunea, ci sa se intinda pe jos dupa ce stapanii lor faceau actiunile din prima etapa. In a treia etapa, cainii erau pusi mai intai sa se aseze si apoi sa isi urmareasca proprietarii facand o actiune. La comanda ,,Hai!” ei au trebuit sa-si aminteasca ce facuse proprietarul lor. Cainii au fost testati, astfel incat, atat la un minut, cat si la ora, dupa ce isi urmarisera stapanii lor executand actiunea.

Patrupedele au avut rezultate pozitive in 33, din cele 35, de incercari. Acest lucru sugereaza, faptul ca, si cainii au memorie episodica, dupa cum afirma in cadrul studiului Claudia Fugazza, specialista in etologie, la universitatea din Budapesta. Odata cu trecerea timpului, insa, cainii au avut dificultati in a-si aminti actiunea stapanilor. Acest lucru este similar cu memoria episodica in cazul oamenilor, aceasta degradandu-se intr-un ritm mai rapid atunci cand un eveniment nu este inregistrat in mod intentionat dupa cum subliniaza oamenii de stiinta.

Brian Hare, expert in stiinte cognitive canine, la Universitatea Duke, din Carolina de Nord, Statele Unite, care nu a luat parte la studiu, sustine ca acesta ,,demonstreaza modul in care cainii nostri isi amintesc evenimente in acelasi mod ca si noi si arunca in aer ceea ce credeau pana acum oamenii de stiinta despre memoria animalelor”. ,,Memoria cainilor nostri nu se bazeaza numai pe repetare si recompensa”, a precizat acesta.

Studiul ,,reprezinta o abordare creativa a incercarii de a surprinde ce este in mintea unui caine”, dupa cum a declarat si Alexandra Horowitz, expert in stiinta cognitive canine la Colegiul Barnard College, din New York, care nu a fost implicata in aceasta cercetare, potrivit Sciencemag.org, editat de American Association for the Advancement of Science.

Ideea ca fiintele non-umane pot rememora, in mod constient, lucrurile pe care le-au facut sau la care au asistan in trecut, numita memorie episodica, este una foarte controversata – in mare parte, deoarece se crede ca aceste animale nu au constiinta de sine.

Descoperirea faptului ca memoria episodica nu este o insusire exclusiva a oamenilor presupune, faptul ca, aceasta ,,nu a evoluat numai la primate, ci este o capacitate mai larg intalnita in regnul animal”, sustine Fugazza. Papagalii, delfinii si balenele albastre ar putea fi urmatoarele care sa fie testate deoarece oamenii de stiinta au reusit, deja, sa invete aceste specii ,,Fa ca mine”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s