Samhain – Originea Sarbatorii Halloween

Sarbatoarea Halloween isi are originile in sarbatoarea celtica a recoltei, Samhain, care celebra ultima recolta din an, marcand sfarsitul sezonului fertil. De Samhain se faceau pregatiri pentru iarna ce avea sa vina. Se aprindeau focuri. Neopaganii de azi spun ca Samhain este ,,Anul Nou Pagan”, dar ceilati nu-l considerau astfel. Ei credeau ca de Samhain se deschid portile dintre lumea noastra si cea a spiritelor, care veneau pe pamant mai degraba acum decat in orice alta zi a anului. Pentru a se feri de strigoii ce bantuiau lumea, oamenii purtau masti. Se puneau ofrande de mancare la usi, pentru spiritele care ar fi trecut pe acolo.

Cand crestinismul s-a raspandit printre celti, prin secolul VIII i.Hr., Biserica a stabilit pe 1 noiembrie o sarbatoare in cinstea sfintilor, numita Ziua Turor Sfintilor (All Hallow’s Day, in limba engleza). Noaptea dinaintea ei (noaptea de Samhain) se numea Ajunul lui All Hallow (in engleza, All Hallow’s Eve). Sarbatoarea s-a modificat relativ putin cu timpul, dar numele i-a ramas.

 uvkv4l9

Obiceiul Scobirii Dovlecilor

Scobirea napilor sau a tartacutelor si punerea de lumanari in ele era un obicei raspandit de Halloween. Abia cand sarbatoarea a ajuns si in America au inceput sa fie folositi dovlecii. Motivele initiale ale acestei practici nu sunt foarte clare. Lumanarile si chipurile scobite aveau poate rolul de a speria spiritele care bantuiau la acea vreme. Puteau simboliza si capul regelui galez Bran cel Binecuvantat, care ceruse sa-I fie taiat capul si sa-I fie pus cu fata spre Franta, pentru a apara de invadatori pamanturile celtilor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s