Conflictele Din Cuplu Ar Putea Avea O Cauza Neasteptata Si Usor De Prevenit

Problemele de cuplu pot provoca insomnii oamenilor, insa potrivit unui nou studiu realizat la UC Berkely arata faptul ca efectul poate fi si invers: membrii unui cuplu sunt mai predispusi sa se certe dupa o noapte in care au dormit putin.

happy-couple-love-and-happiness

,,Cuplurile au parte de conflicte mai frecvente si mai severe dupa noptile nedormite”, spune psihologul Amie Gordon, autorul studiului publicat in Jurnalul Social Psychological and Personality Science. ,,Cuplurile care se cearta mai des sunt mai nefericite si totodata mai putin sanatoase”, subliniaza specialistul.

Amie Gordon a colectat, alaturi de colega sa, Serena Chen, date despre obiceiurile de somn ale peste 100 de cupluri care aveau o vechime, in medie, de aproximativ doi ani.

Cercetatoarele le-au cerut participantilor la studiu detalii despre calitatea somnului si conflictele din relatie pe o perioada de doua saptamani. In total, participantii au relatat mai multe situatii conflictuale cu partenerii lor in zilele ce urmau unei nopti cu un somn de calitate scazuta.

Pentru a elimina celalalte cauze, cercetatorii au verificat daca participantii sufereau de depresie, anxietate sau alti factori de stres.

Intr-un alt experiment, cuplurile au fost filmate  in timp ce vorbeau despre subiecte delicate, ce au potentialul de a provoca certuri. Oamenii de stiintta au descoperit faptul ca persoanele obosite si partenerii lor raportau sentimente mai negative fata de celalalte persoane din cuplu, iar capacitatea lor de rezvolvare a conflictelor si de a identifica emotiile partenerului erau totodata afecte.

Insomnia poate provoca schimbari bruste de stare si iritabilitate, astfel ca nu este o surpriza, faptul ca, somnul de calitate are un impact negativ asupra relatiilor. Cu toate acestea, noul studiu s-a concentrat exclusiv asupra modului concret in care lipsa somnului afecteaza capacitate de rezvolvare a conflictelor.

,,Pentru prima data putem vedea cum conflictele, gravitatea lor si procesele de rezolvare a neintelegerilor sunt afectate negativ de somnul de o calitate proasta”, a declarat Chen.

,,Chiar si in randul persoanelor care beneficiau de regula de un somn bun, o singura noapte de somn de calitate proasta era asociata mai multor conflicte cu partenerul in ziua urmatoare”, explica cercetatoarea.

Statisticile arata ca mai multe femei decat barbati merg la centre de somn cu probleme asociate insomniei. Dr. Alon Avidan, director asociat al centrului de somn de la UCLA, afirma ca acest lucru se datoreaza, cel mai probabil, evolutiei. ,,Insomnia este legata de hipertensiune – ceea ce inseamna ca anumite zone ale creierului nu reusesc sa se calmeze pe masura ce noaptea se apropie. Din punct de vedere al evolutiei, e mai logic ca femeile, cele care aveau grija de copii, sa fie hiperalerte”, spune Avidan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s