Deodorantul Poate Creste Riscul Aparitiei Cancerului La San?

 

Din cauza ratei crescute de cancer a san, expertii incearca sa descopere cauza. Printre factorii de risc se numara consumul de alcool in exces, obezitatea sau sedentarismul. De asemenea, in secolul XVIII nu existau scanere care sa depisteze boala, astfel erau diagnosticate mult mai putine femei. Insa, in ultima vreme, cercetatorii sustin ca una dintre cauzele principale ar fi utilizarea antiperspirantelor.

1-womens-deodorant-without-antiperspirant

Antiperspirantele sunt diferite tipuri de deodorante, cele din urma nu opresc transpiratia, ci mascheaza mirosul neplacut. In mod confuz, atat comercianii, cat si oamenii utilizeaza termenul de ,,deodorant”, pentru ambele variante. In ultimul timp, unele ipoteze au sustinut faptul ca sarurile de aluminiu din antiperspirante cresc riscul dezvoltarii cancerului de san, daca este utilizat pe termen lung.

Din cauza zvonurilor, clientii au cerut fabricantilor sa realizeze antiperspirante fara aluminiu. Dupa cum afirma ONG-ul din Marea Britanie Cancer Research: ,,zvonurile despre deodorante si antiperspirantele ce ar putea provoca cancer la san au luat amploare in urma unei farse pe mail. Nu exista nicio dovada ca antiperspirantele si deodorantele ar provoca cancer”.

In cadrul unui nou studiu publicat in publicatia internationala pentru Cancer si condus de catre cercetatorii de la Universitatea din Geneva a fost descoperit ca expunerea pe termen lung la clorura de aluminiu (care se regaseste si in produsele antiperspirante) poate declansa dezvoltarea unor tumori foarte agresive, care se pot raspandi in diferite parti ale corpului.

De asemenea, acestia considera ca substanta nu actioneaza asupra corpului precum estrogenii, hormonii care alimenteaza tumorile.

Principalul cercetator, profesorul oncolog Andre Pascal Sappino, a concluzionat: ,,Cred ca ar trebui sa evitam toate produsele care se utilizeaza pe axila”.

Dupa ce a fost publicat studiul, au inceput sa apara pareri contradictorii. Baroness Delyth Morgan, director executiv ONG-ului Breast Cancer Now, sustine ca femeile pot utiliza in continuare deodorante, aceasta afirmand ca studiul a fost realizat pe soareci, iar rezultatele nu se pot aplica oamenilor.

Paul Pharoah, profesor in cadrul Universitatii Cambridge, a respins descoperirea: ,,Descoperirea ne dezvauie, faptul ca, modul in care influenteaza clorura de aluminiu dezvoltarea canerului atunci cand este utilizata in mod obisnuit”.

Studiul a analizat efectele aluminului asupra cancerului. Studiul va fi completat de teste clinice in cadrul carora vor fi implicati numerosi participani. ,,Ar fi interesant sa observam concluziile lor atunci ar fi mult mai greu ca cineva sa respinga descoperirea”, a declarat profesorul

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s