Uitati De Dietele Fanatice

 

Cel mai bun sfat pe care il veti primi vreodata cand este vorba de dieta este ,,Renuntati!”

Coloful summer salad with nectarines and edible flowers. Top view.
Coloful summer salad with nectarines and edible flowers. Top view.

Indiferent daca va imbuibati  cu jumari de porc sau traiti cu 800 de calori pe zi,dietele care nu include o varietate de alimente sanatoase sau care aduc o restrictie calorica severa nu sunt utile pentru scaderea ponderala pe termen lung sau pentru sanatatea dumneavoastra. Unele diete fanatice sunt de fapt mai nocive pentru sanatate decat obezitatea.

Este greu de mentinut o dieta saraca in calorii, din motive evidente: foamea produce disconfort. Ganditi-va la infometare ca la tinerea respiratiei sub apa – o puteti face pana cand luati o gura de aer.

,,Infometarea nu are nimic de-a face cu scaderea ponderala’’, precizeaza expertu in diete dr. Stephen P. Gullo. ,,Jungiurile de foame sunt un semn ca nu faceti ceva cum trebuie. Succesul in scaderea ponderala nu inseamna ca trebuie sa renuntati la gusturile fine ale mancarurior. Inseamna ca trebuie sa fiti un expert selectiv in arta culinara”.

Cand pierdeti in greutate prin infometare, aceasta poate avea ca rezultat incetinirea metabolismului. Inseamna ca, desi consumati mai putine calorii, ardeti de asemenea mai putine calorii. Inseamna ca, in loc sa pierdeti in greutate, pierdeti masa muscuara. Cand reveniti la consumul de alimente bogate in lipide sau calorii, sunteti mult mai predispusa sa acumulati grasime in locul musculaturii. Cu acest nou mod de functionare, va veti ingrasa mult mai rapid si va poate lua mai mult timp pentru a slabi din nou in viitor. Regimul de tip yo-yo va poate pune sanatatea sub semnul riscului daca aveti deja probleme. O dieta cu 800 de calorii pe zi poate avea ca rezultat scaderea imunitatii, plus neregulat, menstruatii neregulate, apetit sexual scazut, metabolism scazut, pierderea masei corporale slabe, cefalee, astenie, tegumente uscate si insomnie.

Dar chiar si atunci cand o dieta va permite sa consumati liber doar cateva categorii de alimente, sanatatea dumneavoastra poate avea de suferit. Oricand eliminati o anumita grupa de alimente, pierdeti nutrientii pe care aceasta o aduce, cum ar fi  calciul din produsele lactate, fibrele si vitamina E din cereae, carotenoizii si substantele fitochimice din legume. Iar unele diete implica aportul de alimente bogate in lipide saturate, care sunt nocive pentru inima.

Cea mai buna alegere consta in respetarea unor planuri de alimentatie care sa includa cantitati rezonabile dintr-o varietate de alimente si sa nu va permita sa slabiti mai mult de un kilogram pe saptamana. O masa satioasa, cu portii copioase de legume, contine mai putine calorii decat unele meniuri recomandate de dietele fanatice.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s