Durerea Si Sensibilitatea Sanilor

Crampele, tulburarile minore de dispozitie si poftele alimentare sunt doar cateva dintre semnele prevestitoare ale menstruatiei.

wallpapersxl-super-models-desert-model-elite-hd-in-high-resolution-666902-1366x768

Numeroase femei prezista, de asemenea, duere la nivelul sanilor. Durerea incepe de obicei la jumatatea ciclului menstrual, poate creste progresiv pana la instalarea menstruatiei, ulterior disparand. In unele cazuri, poate fi suficient de severa pentru a afecta desfasurarea activitatilor obisnuite.  ,,Modificarile ciclice la nivelul sanilor apar ca raspuns la nivelurile hormonale fluctuante ale esterogenului si progesteronului in timpul ciclului menstrual”, spune dr.Eric Whitacre, chirurg. ,,Sanii se pot umfla si deveni sensibili sau durerosi, ceea ce este cauzat de schimbirile hormonale”.

Durerea la nivelul sanilor, numita mastodinie, poate avea multe cauze si afecteaza femeile de toate varstele. Sensibilitatea la nivelul sanilor este in general corelata cu ciclul menstrual, fiind mult mai frecventa la femeile mai tinere, comparativ cu cele aflate in post-menopauza. Totusi, orice femeie poate resimti dureri cauzate de schimbari la nivelul testului mamar.

Aceste schimbari, cunoscute ca boala  fibrochistica, pot produce ocazional retentie de fluide la nivelul tesutului mamar, ceea ce poate determina in schimb durere, spune dr. Whitacre. In plus, unele femei dezvolta dilatatii minuscule pline de fluid, numite chisturi, la nivelul glandelor lactifere. Aceste chisturi sunt inofensive, dar pot face sanii mai sensibili timp de cateva zile.

Orice tip de nodul sau disconfort la nivelul sanilor ar trebui  adus imediat in atentia medicului. In majoritatea cazurilor totusi, nu aveti de ce sa va injrijorati, iar disconfortul se poate elimina cu ajutorul catorva strategii simple.

 

Remedii pentru acasa

Purtati un sutien pentru exercitii fizice

Va oferi sanilor un suport suplimentar. Acesta este unui dintre cele mai bune moduri de a reduce tensiunea si durerea. Puteti purta un sutien oricand va ajuta in ceea ce priveste disconfortul – chiar si cand dormiti.

Luati un analgezic

Aspirina si ibuprofenul pot aduce ameliorarea prin actiune rapida asupra durerilor lunare la nivelul sanilor. Ele inhiba sinteza de prostaglandine, substante chimice care determina durere si edem.

Consumati mai putina cofeina

Prezenta in cafea, ceai, bauturi racoritoare cofeinizate, ciocolata si unele medicamente eliberate fara prescriptie medicala, cofeina stimuleaza tesutul mamar, ceea ce poate duce la accentuarea durerii sanilor, spune. Dr. Whitacre.

Incercati uleiul din primula de seara

Prezenta in suplimente eliberate fara reteta, este bogat in acid gama-inolenic, care poate inhiba actiunea prostaglandinelor. Uneliul de primula de seara poate reduce, de asemenea, inflamatia dureroasa. Cercetariile sunt incerte in ceea ce priveste eficacitatea lui in tratamentul disconfortului din mastozafibrochistica. Desi medicii nu sunt siguri cum actioneaza, suplimentele din ulei de primula de seara s-au dovedit a fi eficiente ca tratament al mastodiniei cu ciclul menstrual.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s