Reactia Pielii La Frig

 

Efectele frigului asupra pielii sunt numeroase: cuperoaza, degeraturi, crapaturi ale pielii, etc. Pielea uscata, deshidratata si sensibila sufera in general mult mai mult la frig.

 afp-1087

Zonele corpului cele mai afectate de catre frig sunt cele care sunt cel mai mult expuse: fata, in special buzele, urechile, mainile. Frigul, datorita actiunii sale pe sistemul vascular, actioneaza mai ales la nivelul extremitatilor membrelor.

Primele semne provocate de frig sunt contradictiile pielii, ce incepe sa se jupoaie anormal. Cand se increteste, frigul determina simptome ce caracterizeaza afectiuni particuare.

 

CUPEROZA

Cuperoza afecteaza in principal pielea fina si deschisa la culoare (pielea persoanelor blonde). Pometii, obrajii si nasul prezinta un eritem difuz, datorat dilatarii vaselor pielii o retea intinsa ce uneori da nastere unor placarde rosii difuze si constante. Vasele mici prin care circula sangele ce hraneste pielea sunt in general vizibil. Dar, la anumite persoane, frigul le dilata in permanenta, ele nemaiputandu-se contracta. Cuperoza este frecvent de origine ereditara, dar frigul o agraveaza.

Trebuie tratata cat mai devreme cu putinta pentru a preveni amplificarea ei cu timpul. Exista diverse tratamente. Cel mai cunoscut dintre ele este electrocoagularea, care consta in introducerea unui ac foarte fin in fiecare vas dilatat, ac prin care trece un curent de slaba intensitate pentru a distruge vasul.

 

DEGERAREA

A nu se confunda cu degeratura, degerarea afectand in special profesionistii (alpinistii) aflati in contact cu un frig puternic. Vantul, altitudinea si umiditatea sunt factori agravanti. Se maneifesta printr-o senazatie de furnicatura, urmata de armoteala progesiva, fapt ce constituie un semnal de alarma important, intrucat ulterior victima nu mai simte nimic.

Pielea, care initial este rece si alba, devine violacee si tumefiata. In formele cele mai grave si netratate apar basici ce contin plasma si, apoi, cangrena (moartea tesuturilor cutanate). Tratamentul consta in scoaterea bolnavului din frig, largirea hainelor, fara a I le scoate si invelirea lui intr-o patura. Spitalizarea se impune cat mai repede cu putinta. Este periculoasa o incalzire prea brutala. Este contraindicata frectionarea bolnavului si imbaierea lui in apa fierbinte si chiar incalzirea sa langa un radiator.

 

CRAPATURILE PIELII

Crapaturile sunt fisuri superficiale ale pielii. Ele se datoreaza frigului sau unei afectiuni determalogice (dermita cronica, eczeme, psoriazis).

Aceste fisuri se localizeaza in general la nivelul buzelor, mainilor si picioarelor, fiind adesea dureroase.

Tratamentul se bazeaza pe antiseptice, pentru impiedicarea infectarii, si pe aplicarea de pomezi cicatrizante, de obicei pe baza de vitamina A.

 

DEGERATURILE

Degeraturile sunt in general declansate de o vreme rece si umeda. Ele apar mai ales la persoanele care sufera de o tulburare a circulatiei sangvine. Sunt cauzate de scaderea debitului sangvin in arteriole, ce se explica printr-o retractie a vaselor si prin acumularea sangelui in sistemul venos de intoarcere.

Degeraturile se caracterizeaza prin placarde rosii-violacee, groase, rece si dureroase. In scurt timp, leziunile se pot complica cu fisuri, ulceratii sau basici. Zonele cele mai afectate sunt degeraturile, urechile, nasul si calcaiele. Reincalzirea se va face progresiv, cu bai locale calde si reci. Sunt eficiente si aplicarea de pomezi cu vitamina A si D, ca si administrarea de vasodilatatoare.

 

Preventia

Pentru a fi protejata la frig, pielea trebuie hranita ziua si hidratata noaptea cu crème. Se va evita frecarea pielii pentru curatare, intrucat aceasta este fragilizata de frig.

In mod normal, stratul superficial al epidermului (stratul cornos) contine 13% apa. Cand este frig, acesta scade sub sapte procente. Frigul creste pierderea de apa naturala egata de evaporarea care se face dinspre epiderm spre exterior. Band, permitem stratului profund al pielii (dermul) sa imbibe epidermul. Si mainile sufera de frig. Ele trebuie protejate cu crème hidratante si hranitoare si cu manusi.

Buzele sunt foarte sensibile la frig, caci mucoasa bucala nu poseda niciun strat exterior hidrolipidic de protectie. Rujul protector de buze permite evitarea aparitiei crapaturilor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s