De Ce Nu Se Vindeca Ranile Din Interiorul Genunchiului?

 

In cadrul unui studiu recent s-a descoperit, faptul ca, spre deosebore de os, carilajul nu se vindeca.

 

imagesp4fk5zzy

Multi atleti si luptatori pot atesta, faptul ca, un tendon afectat nu se repara. Din  cauza faptului ca este greu de masurat durata procesului de recuperare, cercetatorii nu au fost siguri daca materialul se substituie. ,,Chirurgii care realizeaza inlocuirea articulatiilor nu ar trebui sa aiba temeri”, a declarat coautorul lucrarii si reumatologul Michael Kjaer.

Kajer, impreuna cu colegii sai de la Universitatea din Copenhaga, au utilizat o tehnica care determina varsta moleculelor in functie de nivelul de izotop caron-14. Niveul de carbon-14 din atmosfera a crescut in anul 1950 din cauza testarii nucleare, dar a scazut rapid in 1963, cand testele au fost interzise. Prin masurarea izotopilor poate fi determinata varsta unei moecule. Daca molecula este inlocuita de aceasta ar trebui sa fie tanara, insa daca molecula ramane stabila pentru mult timp aceasta ar trebui sa contina aceiasi cantitate de carbon-14, precum atmosfera din momentul in care a fost creata.

Jajer a masurat nivelul de carbon-14 din cartilajul genunchiului unui donator din 22 de subiecti nascuti pana in 2 000 care au avut operatii la genunchi. Unii subiecti au avut interventii chirurgicale deoarece sufereau de osteoporoza, o alta parte aveau nevoi de operatie din cazul unei tumori osoase. Cercetatorul a analizat cartilajul genunchiului, care este in general cel mai uzat, si de pe marginea articulatiei.

Nivelul carbonului-14 din colagenul pacientului era acelasi cu cel atmosferic de cand acesta avea varsta cuprinsa intre 8 si 13 ani, fapt care sugereaza ca nu s-a mai produs alt colagen nou dupa ce a devenit adult. In cadrul unor studii anterioare, cercetatorii au observat, o crestere a sintezei colagenului in cazul pacientilor cu osteoporoza, fapt ce ar putea insemna ca articulatia se repara singura.

Desi cercetatorii au incercat sa induca cresterea cartilasului genunchiului, precum inserarea celulelor stem sau a suvitelor de cartilaj sanatos in articulatie, niciuna dintre metode nu a functionat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s