Pericolul Din Masina De Spalat

Fiecare ciclu de spalare al hainelor ar putea elibera peste 700.000 de fibre miscroscopice din plastic in mediul inconjurator, conform unui nou studiu.

bek-wsh-wmb61431b-bk

O echipa de cercetatori din cadrul Universitatii Plymouth , din Marea Britanie, a petrecut 12 luni, analizand ce se intampla atunci cand mai multe haine sintetice sunt spalate la temperaturi diferite de catre masinile de spalat.

Acestia au descoperit, faptul ca, fibrele de acril sunt cele mai daunatoare, eliberand aproximativ 730.000 de particule miniscule de material sintetic la fiecare spalare, de cinci ori mai mult decat materialele alcatuite din polister si bumbac.  ,,Diferitele tipuri de material elibereaza diferite cantitati de emise”,  a declarat Richard Thompson, profesor in biologia marina de la Universitatea Plymouth, cel care a condus investigatia. ,,Trebuie sa intelegem de ce unele tipuri de material elibereaza cantitati diferite de fibre”, a mai adaugat acesta.

Microfibrele calatoresc prin apa menajera, unele particule din plastic raman prinse in namolul menajer, restul ajunge in rauri si in cele din urma in oceane. In cadrul unei lucrari publicate in 2011, s-a descoperit ca 85% dintre depunerile de deseuri de pe marginea tarmurilor din intreaga lume s-au produs din cauza oamenilor. Impactul poluarii cu microplastic nu este complet inteles de oameni, insa studii au sugerat faptul ca are potentialul de a poua lantul trofic, acestea se vor depune in intestinele animalelor reducand abilitatea acestora de a absorbi energina din mancare.

Spalatul hainelor a contribuit la poluarea cu microplastic. In cadrul unui studiu prezentat, in luna iunie, de catre Universitatea din California, Santa Barbara, in colaborare cu o companie de haine, au descoperit ca fiecare spalare a unei jachete din lana sintetica elibereaza in natura 1,7 grame de microfibre.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s