Inainte de a va gandi sa alegeti rame si pelicule pentru lentile, trebuie sa stiti ce fel de ochelari aveti nevoie.
Ochelarii unifocali
Sunt tipul cel mai simplu: conteaza miopia sau hipermetropia cu o singura reteta. Lentilele fabricate ale ochelarilor (si cele de contact), functioneaza identic cu cristalinul ochiului: refracta razele de lumina.
Daca aveti hipertropie, lentila conveza – mai groasa in mijloc decat la periferie, asemeni cristalinului ochiului – sporeste puterea de focalizare a ochiului pentru a trage punctul focal pe retina, astfel incat imaginie sa fie din nou clare. Daca aveti miopie, lentilele vor fi concave – mai subtiri in mijloc decat la periferie.
Ochelarii de lectura
Daca aveti prezibitism, o pereche de ochelari strict pentru lectura poate fi solutia. Chiar daca aveti nevoie si de o reteta pentru vederea ta la distanta mare, puteti avea o alta pereche de ochelari pe care sa-I purtati cand lucrati la distanta mica.
Ochelarii bifocali
Ochelarii bifocali permit combinarea a doua retete intr-o singura lentila, pentru persoanele care necesita o corectie pentru uzul regulat si alta pentru lucrul la distanta mica. Partea superioara a lentilei corecteaza vederea la distanta, iar cea inferioara, vederea de aproape, cu o linie de demarcatie clara intre jumatati. Exista si ochelari trifocali, care au trei portiuni, pentru vederea la distanta, intermediara si de aproape.
Ochelarii multifocali
Functioneaza similar cu cei bifocali, pentru persoanele care necesita mai mult de o corectie, dar, asa cum sugereaza denumirea, folosesc o corectie treptata, puterea lentilei trecand usor de la prescriptie la cealalta fara demarcatie vizibila. Permit vederea clara la orice distanta, desi sa te obisnuieti cu ei poate cere ceva timp.