Bolile Unghiilor

 

Unghiile pot fi afectate de numeroase boli, traumatisme, etc. ajung astfel deformate, striate, incarnate. De la cele mai frecvente pana la cele mai rare, este utila recunoasterea diferitelor afectiuni ce ataca unghiile, pentru a le trata cu eficacitate.

 white-background-hd-background-wallpaper-24jj-690x409

Micozele

Micozele sunt boli infectioase datorate unor ciuperci microscopice. Afecteaza des unghiile. Manifestarile lor, numite oniocomicoze, sunt foarte variate: depozite gri ce se formeaza sub unghie, ridicand-o si decoland-o; mici pete albe pe portiunea superficiala a lamei unghiei, inrosarea pliului cutanat ce delimiteaza unghia. Unghiile pot deveni groase, casante sau striate.

Prelevarea unui fragment permite confirmarea diagnosticului si identificarea ciupercii responsabile de infectie, ceea ce posibilitatea alegerii tratamentului corect.

Daca  este vorba despre un dermatofit, tratamentul va consta intr-o curatare a unghiei, prin piliere cu ajutorul unor substante chimice, cu pansamente imbibate in substante ce distrug unghia si, mai rar, printr-o interventie chirurghicala sub anestezie locala, urmata de aplicatii locale, urmata de aplicatii locale sau administrarea pe cale orala a unor antifungice.

Atunci cand este vorba despre o levura, tratamentul asociaza bai cu substante active pe baza de levuri, dezinfectia locala, aplicatii locale antifungice, precum si administrarea lor in comprimate.

Atunci cand responsabil de boala este un mucegai, este in general eficient un lac de unghii, pe baza de antifungice, cu conditia ca zona ce asigura cresterea unghiei (matricea) sa nu fie distrusa.

Dupa vindecare unghia creste normal.

TUMORILE

Tumoriile unghiilor, de cele mai multe ori benigne, se prezinta sub forma de veruci, chisturi sau fibroame. In schimb, o banda neagra poate fi un semn de cancer de piele (melanom malign) la debut. Apare de obicei pe police, haluce sau  index. Prelevarea chirurgicala a unei probe de la baza unghiei permite verificarea leziunii: simpla pigmentare, alunita benigna sau melanom. Acesta din urma, daca este diagnosticat si tratat de la debut, are sanse de vindecare.

 

UNGHIILE INCARNATE

Unghia incarnata este atunci cand marginile sale laterale (cel mai des afectat este halucele) se ingroapa in piele.

Uneori foarte dureroase, unghiile incarnate pot proveni dintr-o malformatie de la nastere sau rezultata dintr-un traumatism (obiect greu cazut pe picior, lovirea piciorului de un perete, etc.). Si alte cauze stau la baza aparitiei unghiilor incarnate sau agraveaza fenomenul: taierea excesiva a unghiilor, pantofii foarte ascutiti ce apasa unghiile, tocurile inalte sau disproportilonate, anumite activitati sportive. Persoanele ale caror unghii sunt convexe sunt mai predispuse sa faca unghii incarnate. Afundarea unghiei in piele provoaca o inflamatie a tesuturilor invecinate. Un simplu tratament local poate fi suficient. Rareori trebuie recurs la chirurgie, de obicei sub anestezie locala, fara spitalizare. Scopul este de a elibera unghia din piele sau de a o indeparta complet. Unghia care va creste va fi mai mica si nu mai risca sa se mai incarneze.

Pentru a evita unghiile incarnate, este de dorit ca acestea sa nu fie taiate foarte scurt, pentru a proteja degetele de la picioare de presiune si de frecare, forma ce trebuie data unghiei fiind patrata si nu ovala, pentru a nu atine colturile. De asemenea, este indicata evitarea incltamintei prea stramte la nivelul degetelor.

 

CATEVA TULBURARI

Contrar ideilor preconcepute, striatiile albe (leuconichie), nu corespund la o lipsa de vitamine sau de magneziu, dar sunt frecvent provocate de o ingrijire excesiva, atunci cand pacientul incearca sa impinga prea mult pielea de la baza unghiei. Betigasul folosit se poate afla si la originea unei decolorari a unghiei, care ia forma unui ,,montagne russe”.

Lacurile de unghii provoaca uneori o coloratie galbuie a unghiei. Pentru a evita aceasta este indicata aplicarea sub lac a unui produs baza, protector, de buna calitate. Pentru prevenirea aparitiei striurilor, care sunt si ele datorate lacului, unghiile trebuie pilite. Rosul unghiilor sau pipairea lor frecventa determina destul de des deformarea lor.

In sfarsit, ca si restul pielii unghia imbatraneste; ea devine terna si se acopera de linii ce formeaza un fel de retea.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s