Celulita

 

 

Celulita este o modificare a anumitor tesuturi ale pielii a caror consistenta devine moae, capatand un aspect capitonat. Se intalneste mai ales la femei, in regiunea feselor si a coapselor.

wallpapersxl-supermonde-hd-top-models-the-most-beautiful-supermodels-2355ff29-1920x1200

 

Termenul de celulita desemneaza doua afectiuni foarte diferite: celulita in sens curent, numita celulita estetica, si celulitele medicale, adesea infectioase, care include mai multe boli. Celulita estetica reprezinta o afectare cronica a pielii la nivelul dermului si mai ales al hipodermului.

 

Mecanismul

Mecanismul de aparitie a celulitei nu este inca bine cunoscut, dar el pare a asocia doua faze. Intr-un prim timp, celulele groase, adipocitele, se umfla prin stocarea azicilor grasi de origine alimentara (trigliceride) si comprima tesutul de sustinere (tesutul conjunctiv) inconjurator. Tesutul conjunctiv este strabatut de vasele limfatice si sangvine, care sunt, la randul lor, comprimate. Intr-un al doilea timp, toata aceasta retea se deterioreaza, ceea ce provoaca initial o tumefactie (edem), si apoi o ingrosare a tesutului conjunctiv. Acesta sfarseste prin a se indura si fibroza, provocand un capitonaj vizibil, faimoasa ,,piele in coasa de portocala”.

 

Cauzele

Toate aceste fenomene sunt legate de o serie de factori ce se pot asocia. Ereditatea este una dintre cauze, in anumite familii in care intalnim celulita din mama in fiica. Tulburarie de circulatie venoasa si limfatica, antrenand o insuficienta venoasa sau limfatica, pot si ele favoriza aparitia celulitei. Uneori si dezechilibrele alimentare joaca un rol, ca si stresul, care favorizeaza stocarea grasimilor pentru cresterea concentratiei de adrenalina. Tulburarile hormonale, in special excesul de estrogeni, care favorizeaza absortia si retentia apei la nivelul tesutului  conjunctiv, agraveaza deseori fenomenul. Vor fi luati in seama si factorii ososi si cei articulari, ca de exemplu picioarele plate sau strambe.

 

Descriere

Celulitat poate afecta sexe, dar ea se intalneste in special la femei: 90% din populatia feminina este afectata.

Apare la pubertate, cand pielea, de obicei ferma si sensibila, devine rosie si granduloasa, mai ales pe coapse si fese. Intre 25 si 50 de ani, celulita ia un aspect moale, apoi flasc, aparand bule subcutanate, care se accentueaza cu timpul; pielea devine din ce in ce mai capitonata (coaja de portocala). Se poate accentua ]n sarcina. ,,Pantalonii de calarie”, reprezinta o localizare a celulitei la solduri, fese si pe fata externa a coapselor. Frecvent considerata un veritabil prejudiciu estetic, ea se afla la originea numeroaselor complexe fata de criteriile de frumusete actuala.

 

Tratamentul

Tratamentul trebuie sa tina seama de toti factorii responsabili de celulita si implica mai multe masuri.

Igiena dietetica consta in diminuarea rapida a aportului de grasimi si de zahar, pentru a evita stocarea grasimilor. Eficienta acestui tratament nu va fi superaestimata, intrucat el actioneaza in primul rand asupra celulelor grasoase situate in afara zonei celulitice. Activitatea fizica, in special inotul – sportul cel mai indicat – poate si ea ameiora aspectul pielii.

Drenajul limfatic si portul dresurilor de contentie permit stimularea circulatiei venoase si  limfatice implicate in aparitia celulitei. Masajele manuale cu crème ce contin substante destinate sa impiedice stocarea  grasimilor si sa amelioreze cirulatia venoasa si limfatica pot fi si ele utile. Mezoterapia, care consta in administrarea acelorasi substante in injectii multiple la nivelul zonselor afectate, are aceleasi efecte.

Curele termale (tratamentele in piscina, hidromasajul si impachetarile cu namol) pot fi de asemenea eficiente. In sfarsit, multe alte tehnici au fost utilizate cu diverse rezultate ce nu au fost intotdeauna bine controate (inoforeza, ultrasunetele, etc.).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s