Fumatul Lasa O Amprenta In ADN, Chiar Si Dupa 30 De Ani De La Renuntarea La Tigari

Fumatul lasa o amprenta in ADN, chiar si dupa 30 de ani de la renuntarea la tigari, potrivit unui studiu efectuat de oamenii de stiinta din cadrul US National Institute of Environmental Health Sciences si Haryard Medical School.

woman-blowing-smoke

Conform noilor descoperiri, metilarea ADN (un proces prin care celulele controleaza activitatea genelor), este cea care poate oferi un indiciu important, care tradeaza faptul ca o persoana a fost fumatoare. Cercetatorii cunosteau deja, faptul ca fostii, fumatori risca sa dezvolte anumite tipuri de cancer si boli de inima, chiar si la cateva decenii dupa incetarea obiceiului nociv, insa mecanismele moleculae responsabile de acest lucru nu erau inca pe deplin  intelese. Pentru acest studiu, oamenii de stiinta americani au analizat metilarea ADN, in cadrul genomului uman, folosind monstre de sange de la aproape 16.000 de participanti, inclusiv de la actuali si fosti fumatori, dar si de la persoane care nu au fumat niciodata.

Concluziile cercetatorilor demonstreaza, faptul ca, in cinci ani, de la incetarea la fumat, majoritatea secventelor ADN ale fostilor fumatori redevin la fel ca ale persoanelor care nu au fumat niciodata. Insa, anumite secvente persista chiar si timp de 30 de ani. Cele mai importante dintre acestea sunt legate de gene asociate cu boli provocate de fumat, precum cele cardiovasculare si anumite tipuri de tumori.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s