Statele Din Sudul Italiei Ar Putea Detine Secretul Longevitatii

 

Conditiile de viata, dintr-un cochet si insorit sat, din sudul Italiei, insotite de o diete mediteraneana sanatoasa,  pot si secretul longevitatii conform primelor constatari din cadrul unui proiect de cercetare medicala.

header-index

Echipele de medici au efectuat controale amanuntite ale starii de sanatate, pentru 30 de nonagenari, care traiesc in Cilento, o regiune de coasta izolata, situata la aproximativ 130 de kilometri de Napoli, comparand rezultatele cu cele ale persoanelor cu varste cuprinse intre 50 si 70 de ani, care traiesc in regiune, precum si cu cele obtinute de la un grup de control format din persoane care traiesc in ate zone ale tarii. ,,Am constatat, faptul ca, acesti oameni nu numai ca traiesc mult timp, dar, de asemenea, ei traiesc bine”, a declarat, pentru agentia DPA, Salvatore Di Somma, profesor la Universitatea La Sapienza, din Roma care a coordonat proiectul ,,Cliento on Aging Outcomes Study (CIAO). De asemenea, Scoala de Medicina, din San Diego, a contribuit la aceasta cercetare. Bolile tipice de batranete, cum ar fi Alzheimer-ul, deficientele cardiace sau cataracta sunt practic absente, a declarat Di Somma. De asemenea, nivelul lor de adrenomedulina – un hormon, care poate obstructiona fluxul de sange – a fost de patru ori mai mic decat ceea ce era de asteptat, a adaugat el. Este nevoie de mai multe cercetari pentru a explica de ce oamenii in varsta din Cliento, se simt extraordinar de bine, a mai spus expertul italian.

Di Siomma considera, faptul ca, aceasta ar puta avea de a face cu o dieta bazata pe alimente din gospodaria proprie, un stres redus si un nivel ridicat al sprijinului comunitatii, pe care il ofera , in mod obisnuit, viata din comunitatile rurale italiene. ,,Cu siguranta, acesti oameni, nu stiau, ce este este stresul”, a mai declarat acesta. ,,Cercetarea noastra este doar un proiect pilot care merita sa fie continuat. Ce pot sa spun este ca am gasit rezultate foarte interesante, care sugereaza, faptul ca longevitatea si calitatea indicatorilor de viata pentru aceasta zona a Italiei sunt unice”, a incheiat Di Somma.

Acciaroli este unul dintre catunele incluse in cercetare. Conform datelor administratiei locale din turism, speranta de viata in Cilento, este de 92 de ani pentru femei si 85 de ani pentru barbati, fata de o medie nationala pentru Italia de 84 de ani pentru femei si 79 de ani pentru barbati. Media mondiala este de71,4 ani, potrivit organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s