9 septembrie, Ziua Mondiala A Frumusetii

Ziua mondiala a frumusetii onoreaza tot ceea ce este frumos si aduce placere estetica, sau chiar morala, si aduce un omagiu celor ce lucreaza in domeniul industriei frumusetii – esteticieni, stilisti, designeri sau instructori de fitness. Ziua mondiala a frumusetii este sarbatorita incepand din 1995, la initiativa Comitetului international al Esteticii si Cosmeticii (SIDESKO).

bregje-heinen-by-rayan-ayash-for-schc3b6n-21-4

Frumusetea este un termen abstract, ale caruit aspecte sunt legate de gusturile omului, iar stabilirea frumosului sau aprecierea lui sunt de natura subiectiva. Abilitatea unei persoane de a percepe frumusetea este consitionata de mediul in care a crescut sau de educatia primita, dar dintotdeauna si oriunde in lume, frumusetea a ocupat un loc de pret in viata tuturor.

Standardele frumusetii

Caracterizarea unei persoane ca frumoasa este adesea bazata pe combinatia de ,,frumusetea interioara”, care include factori psihologice, care tin de personalitate, inteligenta, gratie, carisma, integritate, politete, eleganta, si de ,,frumusete exterioara”, care include atribute fizice evaluate pe baze estetice.

Traditional, persoanele relativ tinere, cu piele neteda, cu trupul bine proportional si o fata cu trasaturi regulate au fost considerate, intotdeauna si oriunde, drept cele mai frumoase. Totusi, standardele difera de la tara la tara. Esther Honig si-a trimis fotografia neprelucrata expertilor in Photoshop din toata lumea si le-a spus: ,,Faceti-ma frumoasa!” Rezultatele au aratat cat de diferite sunt standardele de frumusete in lume si ca frumusetea tine de ochii privitorului.

La anticii egipteni, infrumusetarea era apanajul clasei sacerdotale si inseamna: o baie parfumata urmata de exfoliere, de un masaj cu uleiuri esentiale parfumate si de ungerea pielii corpului cu tus galben – auriu. Venele tamplelor erau ingrosate cu albastru, ochii erau conturati cu ,,khol”, sprancenele – alungite si innegrite, buzele date cu carmin, unghiile de la maini si de la picioare lacuite, iar capul era ras si acoperit cu o peruca de matase sau din par animal impodobita cu fire de aur. Anticii greci puneau mai mult accent pe armonia formelor si proportiilor, arta toaletei presupunea igiena, coafura, vesmintele si bijuteriile, iar fardarea era excesiva.

 Pentru a-si pastra frumusetea corpului si a fetei, patricienele romane foloseau alifii si farduri facute din grasimi animale, amidon si oxid de staniu sau ulei de trandafir. Se epilau, isi conturau ochii cu antimoniu, isi albeau dintii, se parfumau si foloseau corsete.

Pentru frumusetea masculina, se recomanda paru proaspat tuns, barba indreptata, unghiile taiate si curate, respiratia inmiresmata, pielea bronzata si corpul zvelt.

Frumusetea medievala era tanara, zvelta, blonda, cu tenul alb si buze rosii. Fruntea se epila, pentru a fi cat mai inalta, sprancenele erau subtiri si arcuite. Evul Mediu a ignorat insa infrumusetarea, fardul fiind asociat cu pacatele desfraului si orgoliului.

Renasterea a apreciat frumusetea stabilind noi standarde. Femeia frumoasa trebuia sa fie implinita si sa posede trei lucruri albe ( pielea, dintii si mainile),  trei lucruri rosii (buzele, obrajii si unghiile) si trei lucruri negre (ochii, sprancenele si genele).

Secolul XX a fost revolutionar si domeniul infrumusetarii, iar marile concerne din industria frumusetii au schimbat complet ideile despre moda, ingrijirea corpului, fitness, cosmetice si make-up, utilizate de la varste tot mai mici.

Astazi, frumusetea este perceputa ca rezultatul unei griji atente pentru curatenie, ingrijire, un mod sanatos de viata si atitudine.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s