Terapia prin arta

In terapia prin arta ceea ce conteaza este valoarea terapeutica de exprimare si nu maiestria artistica.

154139-157897

Terapia prin arta se bazeaza pe convingerea ca experienta senzative fi atinsa si exprimata prin intermediul imaginilor, fie ca este vorba de mazgaliturile unui copilas sau de opera unui sculptor. Asa cum psihanalistul studiaza visul, tot asa si terapeutul prin arta priveste imaginea si impreuna cu pacientul incepe sa inteleaga trairile launtrice ale celui din urma. Desi, zece persoane pot afirma ca sunt deprimate, fiecare isi va descrie starea de depresie intr-o maniera diferita. Din fericire, a fi ,,bun la arta”, nu este deloc obligatoriu; toti cei care pot folosi un creion sau pot modela lutul au posibilitatea de a urma aceste sedinte de terapie.

 

Beneficii

  • Cresterea constientei de sine si, in consecinta imbunatatirea relatiei cu sine si cu ceilalti;
  • Posibilitatea de a-si exprima sentimentele anterioare ascunse;
  • Dezvoltarea unui limbaj vizual si in unele cazuri redescoperirea creativitatii.

 

Suport si instrumente

Exprimarea sentimentelor se poate face prin orice mijloace, cele mai la indemana fiind, de obicei, creionul, carbunele pentru desen, hartia si lutul. In unele situatii, se poate apela la mai multe mijloace care permit experimentarea in cel mai larg sens. Poate aparea ocazia de a lucra la scara mare sau de a crea folosind materiale care sunt de obicei asociate cu niste cursuri conventionale de arta. In orice caz, ceea ce conteaza nu este multitudinea impresionanta a materialeor, ci posibilitatea de a crea in contextul unui relatii terapeutice sigure alaturi de un specialist care poate dezvolta odata cu timpul o inteegere a limbajului vizual folosind de catre fiecare persoana in parte, a temelor repetate care ies la iveala si a semnificatiei lor simbolice.

Relatia cu terapeutul este fundamentala pentru a putea evolua. Terapeutul este cel care creeaza atat cadrul fizic, cat si pe cel psihologic, cadru in care pacientul se poate simti cu timpul suficient de sigur pentru a-si exprima sentimente puternice. Prin intermediul acestei relatii si a imaginilor, exista sansa de a exprima sentimente care sunt, de obicei, considerate a fi  amentintatoare, fie ca sunt pozitive sau negative. Sentimentele de dragoste si de ura, dorinta si agresivitatea, furia, friza si durerea pot fi exprimate in cadrul terapiei prin arta.

 

Cum functioneaza terapia prin arta

Terapia prin asrta este folosita pentru o categorie larga de persoane. Aceste grupuri include persoane care sufera de dizabilitati mentale grave, barbati si femei din inchisori, copii cu deficiente de invatare, batrani, persoane cu deficiente de vorbire sau cei care sunt pe moarte. Aceasta terapie este totusi folosita din ce in ce mai mult de catre persoane care cauta sa isi imbunatateasca nivelul de autocunoastere si care vor sa-si exteriorizeze nemultumirile intr-o maniera creativitatea.

Terapia prin arta se desfasoara atat in grupuri, sau individual si fiecare tip de sedinta are propriile avantaje. In cazul sedintei de grup, dinamica grupului insusi este o componenta terapeutica, iar cursantii pot constientiza modul in care interactioneaza in cadrul grupului. Atentia individuala este mult mai scazuta, dar sentimentul apartenentei este mult mai intens. Exista sansa de a da si de a primi in acelasi timp. Terapia individuala presupune intimitate absoluta si atentie individuala totala, beneficiind de toata atentia teapeutului. Sedintele de grup sunt de obicei mai lungi decat cele individuale.

Exista diferite scoli si stiluri de terapie prin arta, unele umaniste, iar altele prin psihanalitice. Unii terapeuti sunt organizati si structureaza sedinta pentru pacient, in timp ce altii lucreaza indirect, in functie de fiecare situatie in parte. De asemenea este importanta acordata relatiei terapeutice dincolo de imaginea artistica variaza de la un specialist la altul. Terapeurii obisnuiesc sa intrebuinteze imaginea artistica drept mijloc de comunicare pe langa cuvinte.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s