Ana, Portretul Reginei!

Ana de Bourbon – Parma, s-a nascut la 18 septembrie 1923, la Paris, si a fost fiica principelui Rene de Bourbon-Parma si a principesei Margareta a Danemarcei.

 

Si-a petrecut copilaria in Franta. Era pasionata de pescuit si iubea mersul pe bicicleta, iar la varsta de 12 ani, a urmat, la Paris, cursuri de scrima. In 1939, dupa izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial, si-a urmat familia in Spania si, ulterior, in Statele Unite ale Americii, unde a urmat o scoala de Arte Frumoase, la New York (1939/1914). In paralel, pentru a-sI putea castiga existenta, a lucrat ca vanzatoare in magazinul Macy’s.

 In anii 1941/1942 a urmat, tot la New York, cursurile Scolii de Arta Parson, unde a studiat stiinta promovarii comerciale. A mai lucrat ca vanzatoare si la magazinul Bloomingdale’s, potrivit unui comunicat al Palatului Eisabeta.

In 1943, Ana de Bourbon – Parma, s-a inrolat, ca voluntar, in armata franceza, dovedind, inca de atunci, o tenacitate rar intalnita, care a ajutat-o sa treaca peste perioadele grele pe care destinul si istoria i le-au harazit.  A participat la operatiunile militare din Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg si Germania. A ajuns mai apoi la gradul de caporal, iar la sfarsit a  fost avansata in gradul de caporal, iar la sfarsitul razboiului a fost avansata in gradul de locotent si a primit ,,Crucea de Razboi a Frantei”. In vara anului 1945 a revenit la viata civila.

Pe  Regele Mihai I al Romaniei l-a cunoscut la nunta reginei Elisabeta a II-a a Marii Britantii cu Ducele de Edinburgh, care a avut loc la 20 noiembrie 1947, la Londra. Dupa o saptamana, regele i-a cerut mana. S-au casatorit la 10 iunie 1948, la Atena, la Palatul Regal, la ceremonie participand intreaga Casa Regala a Greciei. Casatoria a fost oficiata de mitropolitu primat al Bisericii Elene, Damaskinos, arhiepiscopul Atenei si al Intregii Grecii.

Dupa nunta, a inceput exilul Regelui Mihai I si al sotiei sale. Au locuit, pana la sfarsitul anului 1948, la Vila Sparta, locuinta reginei – mama Elena, din Florenta.

In 1949, s-au mutat intr-o casuta din suburbia La Conversion, a orasului Lausanne, din Elvetia.

La 26 martie 1948, s-a nascut primul copil al cuplului regal, principesa mostenitoare Margareta, aceasta primind la botez, numele bunicii materne, Margareta, care era, de altfel, si unul dintre numele de botez al Reginei Ana, existand, astfel, trei generatii cu acelasi nume.

In 1950, cuplul regal s-a mutat in Anglia, unde a ramas pana in 1956, doi ani in satul Bramshil, comitatul Bershire, iar restul perioadei in satul Ayot, s-a nascut, la Lausanee, cea de-a doua fiica, principesa Elena, primind la botez numele bunicii paterne. La 28 februarie, s-a nascut a treia fiica, Irina, care, insa, nu mai face parte din linia de succesiune la Coroana Romaniei, fiind exclusa din Familia Regala. In anii petrecut in Anglia, regina Ana a lucrat ca tamplar, intr-un atelier improvizat acasa.

Din 1956 pana in 1976, cuplul regal a locuit in satul Versoix, pe malul lacului Leman, in Elvetia, in Vila Fantasia. Aici, Regina Ana, l-a ajutat, deseori pe Regele Mihai la altelierul auto, pentru repararea si restaurarea jeep-urilor.

Principesa Sofia, cel de-al patrulea copil al familiei regale, s-a nascut la 29 octomrie, in Grecia, iar la 13 iulie 1964 s-a nascut, la Copenhaga, principesa Maria, cea de-a cincea si ultima fiica a cuplului regal, care a primit la botez numee Reginei Maria a Romania, si pe cel al Mariei de Orleans, bunica materna a Reginei Ana. Intre 1976 si 2004, Regele Mihai si Regina Ana au locuit la Vila Serena din satul elvetian Versoix, iar din 2004, s-au mutat la Aubonee, tot in Elvetia.

Pe toata perioada exilului, Regina Ana l-a ajutat pe Regele Mihai in toate demersurile sale, ea fiind cea care inregistra mesajele regelui pentru tara, transmise la Radio Europa Libera. De asemenea, impreuna cu regele, a scris o piesa de teatru, ,,Alegerea”, despre lupta dintre sistemele capitalist si comunist si rolu credintei in salvarea omului, piesei ce nu a fost jucata niciodata in Romania.

Regina Ana a avut doi nepoti, Nicolae si Michael, neincusi in linia de succesiune la Corona Romaniei, si trei nepoate, Elisabeta Karina, Angelica Margareta si Elisabeta Maria, dintre care prima si ultima sunt incluse incluse in linia de succesiune la Corona Romaniei.

La 10 iunie 1973, Regele Mihai si Regina Ana, au sarbatorit nunta de argint, in Germania, la castelul Salem. In anul 1966, si –au reinnoit juramintele la Monaco, in cadrul unei ceremonii religioase catolice, acelea fiind momentul in care Regina Ana, a fost reprimita in Biserica Catolica.

nunta_4_0

In anul 1992, Regele Mihai si Regina Ana au petrecut Sfintele Sarbatori de Pasti in Romania, la Manastirea Putna. Intre 1992 si 1997, Regina Ana a vizitat aproape toate marile orase ale Romaniei, manastiri, institutii culturale si de binefacere.

Regele Mihai si Regina Ana au sarbatorit nunta de aur in Franta, in Departamentul Vendee, fiind invitati de prieteni francezi, care au gazduit evenimentul.

Mutarea in Romania a avut loc in anul 2001, la 18 mai, la Palatul Elisabeta si la 1 iunie, la Castelul Savarsin. De atunci, de marile sarbatori crestine, in functie de angajamentele publice, Regele Mihai si Regina Ana se aflau fie la Castelul de la Savrsin, fie la Palatul Elisabeta, din Bucuresti. In vara anului 2008, Familia Regala a fost repusa, oficial, in posesia Castelului Peles, dar acestia au declarat, faptul ca, portile castelului vor ramane, mereu, deschise romanilor.

La 10 iunie 2008, regele si regina, au sarbatorit nunta de diamant, eveniment la care au participat 14 familii regale europene, iar in 2013, si-au sarbatorit nunta de safir (65 de ani de casatorie), in cadru privat, devenind, astfel, primii din intreaga istorie a regilor Romaniei care au  sarbatorit vreodata ,,Nunta de Safir”.

De-a lungul vietii, Regina Ana a primit ,,Crucea de Razboi a Frantei”, ,,Marea Cruce a Ordinului Carol I”, ,,Marea Cruce a Ordinului Sfanta Olga si Sfanta Sofia”, din Grecia, ,,Marea Cruce a Ordinului de Malta”  si ,,Marea Cruce a Ordinului Coroana Romaniei”. Se numara, alaturi de Regele Mihai, de Principesa Mostenitoare Margareta si de sotul acesteia, Principele Radu, printre fondatorii Fundatiei ,,Coectia Familiei Regale a Romaniei”.

Intre anii 1990 /2010, Regina Ana a participat la numeroase evenimente dedicate fundatiei fiicei sale, Pricipesa Margareta, efectuand uneori turnee in strainatate pentru colectarea de fonduri. Regina Ana a oferit inaltul patronaj Fundatiei Anastasia, creata de pictorul Sorin Dumitrescu.

 

Regina-Ana-Castelul-Peles-foto-romaniaregala.ro-Daniel-Angelescu-4

 

Principele Radu, sotul Principesei Margareta, a scris doua carti despre Regina Ana: ,,Un razboi, un exil, o viata”, aparuta la Editura Humanitas , in mai multe editii, incepand din anul 2000, si ,,Ana. Portretul Reginei”, aparuta la Curtea Veche, in anu 2013.

Regina Ana a incetat din viata, la 1 august 2016, la spitalul din Morges, in Elvetia.

Guvernul Romaniei a decis, la 3 august 2016, ca in ziua de 13 august 2016, sa fie decretat Doliu National in memoria Reginei Ana, in aceeasi zi urmand sa aiba loc si funerariile Majestatii Sale la Manastirea Curtea de Arges. Trupul neinsufletit al Reginei Ana a fost adus in tara la 9 august, fiind asezat, pana pe 10 august, in Holul de Onoare al Castelului Peles, apoi a fost transportat in Capitala, la Sala Tronului din Palatul Regal de pe Calea Victoriei, unde ramana pana pe 13 august. Patriarhia Romana si-a anuntat participarea la trei dintre cele sase momente solemne de rugaciune ale ceremonialului religios savarsit in Romania, in acord cu protocolul stabilit impreuna cu reprezentantii Casei Regale, celelalte trei fiind oficiate de catre Biserica Catolica. Slujba de inmormantare a Reginei Ana, are loc la 13 august, ora 15.00, in pronausul noii catedrale de la Curtea de Arges.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s