Cati Dintre Noi Si-Au Pus Intrebarea De Unde Au Aparut Capsele Pe Blugi? Au Acestea Vreo Intrebuintare?

Ii purtam aproape zilnic si recurgem la ei mai ales, atunci, cand suntem in impas, fie in lipsa de inspiratie. Blugii ne raman fideli si sunt must-heave-ul oricarei garderobe. Acestia rezista la purtare si sunt mereu in tendinte, indiferent de sezon.  Cel mai probabil, am ignorat, in mare parte, banalele capse, considerandu-le doar parte  a buzunarelor blugilor, dar ele sunt puse acolo cu sens, nu au doar un scop estetic.

Contribuitia capselor la istoria blugilor – si cum si-au dobandit acestia popularitatea – este covarsitoare. Mai mult, capsele au dus, in timp, la crearea celebrilor blugi. 

In anul 1870, in epoca goanei dupa aur, muncitorii purtau blugii pe santiere, dar acestia nu erau rezistenti,  se rupeau foarte des ori se descusau. Din aceasta cauza, sotia unui muncitor, satula de aceasta probleme, s-a dus la croitorul Jacob Davis, rugandu-l sa-i croiasca, sotului ei , o pereche de blugi pentru munca care sa nu se mai rupa atat de usor. Astfel, croitorului Davis i-a venit ideea de a echipa blugii cu capse, in zonele cele mai supuse uzurii, precum buzunarele sau la baza fermoarului. Capsele au tinut la loc materialul, iar, astfel, blugii s-au uzat mult mai greu.

Pentru ca buzunarele sunt cusute peste materialul blugilor, ele au nevoie de intaritura, pentru a fi rezistente la purtare si la rupere, de aceea, buzunarele sunt garnisite cu capse. Capsele sunt folosite in industria denim-ului  inca de la inceputuri si au fost patentate de Levi Strauss, pe 20 mai 1873. Restul e deja istorie…

De fapt, exista trei tipuri de capse, cele Levi, cele de la Lee si capsele Wrangler. Capsele blugilor se diferentiaza in functie de brand si au culori diferite: aurii, fabricate din nichel sau din bronz si au fie o patina sau sunt finisate.

Pentru ca blugii sai au avut un succes instaneu, in randul muncitorilor, croitor s-a gandit sa isi faca partener de afaceri si l-a contactat pe Levi Strauss, care era la acea vreme comerciant si i-a vandut lui Davis materialul pentru fabricarea pantalonilor.

Cei doi au patentat modelul pantalonilor in anul 1873, iar pantolonii cu capse au devenit un succes mondial – desi numele lor de ,,jeans” l-au capatat abia in anii 1960. Desi pantalonii din denim erau utilizati de dinainte, tocmai capsele lor au dus la popularizarea acestui obiect vestimentar.

levi-jeans-cling-fits-medium-27890

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s