Smoothies vs Frappe-uri

Granita dintre acestea doua a fost intodeauna foarte subire: in principiu, putem spune ca termenul frappe – din cuvantul francez, care inseamna ,,amestecat” – se refera la gheata cu adaos de fructe sau smantana –dar si ciocolata sau cafea, de exemplu. Gheata poate fi inlocuita cu fructe inghetate si apoi pasate, dar conceputul de baza nu se schimba. Acelasi lucru se poate spune si daca se utilizeaza inghetata.

Smoothie, in schimb, difera prin prezenta laptelui in lista ingredientelor. Dar cu o linie de demarcatie atat de fragila, e norma ca s-au creat confuzii: astazi, aceste doua produse tind sa se confunde, iar retetele variaza in functie de gustul si priceperea celui care le prepara. Cu toate acestea, in unele carti de bucate din bucataria clasifca exista norme clare, care spun ca frappeul este preparat intotdeauna pe baza de lapte sau de lapte cu ciocolata ori cu cafea, cu adaos de zahar sau sirop de zahar.

Smoothie, in schimb, este doar din fructe, dar de obicei are si lapte – pentru a-l face cremos. Pentru smoothie este indicat sa se foloseasca fructe cu pulpa moale: banane, piersici si caise, de exemplu. O alternativa bine – venita este utilizarea iaurtului.

Cateva sfaturi practice pentru prepararea unui frappe excellent:

  • Pentru a prepara atat smoothie, cat si frappe-uri este vine sa ai un blender. Frappe-urile mai pot fi preparate si cu un shaker de cocktail.
  • Mai ales vara, frappe-ul se serveste in  pahare inalte si reci.
  • Frappe-ul pe baza de ciocolata sau de cafea poate fi decorat cu un varf de frisca.
  • In perioadele caniculare, lasa frappe-ul in  congelator pana cand devine un fel de inghetata. Astfel va fi mult mai gustos si mai racoritor.

imagesNVYP14BF

Si iata cateva sfaturi practice despre cum sa prepari un smoothie proaspat si revigorant:

  • Curata fructele de coaja si taie-le inainte de a le pasa – este de preferat ca bucatile sa fie cat mai mici. Daca tai fructele cu ceva timp inainte de a prepara smoothie-ul, stropeste-le cu cateva picaturi de zeama de lamaie, pentru a evita innegrirea lor.
  • Adauga gheata in blender pentru a obtine o bautura proaspata si racoritoare. Proportia intre ingrediente trebuie echilibrata: produsul finit nu trebuie sa contina urme de gheata
  • Poti prepara un smoothie combinand diverse soiuri de fructe: nu uita totusi, asa cum am spus mai devreme, sa adaugi un fructe mai moale.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s